Lõpuks vabadus! Taani kaotab kõik koroonameetmed

Taanis kaovad alates 11. septembrist kõik koroonameetmed ja juurdepääsupiirangud: kõikidesse baaridesse ja üritustele, sealhulgas suursündmustele, saab siseneda ilma igasuguste tõenditeta; ka maskide nõue on juba kaotatud, vahendab WochenblickTaanlased vabastavad end koroonarežiimist, mis endiselt hoiab suurt osa läänemaailmast lukus. Mida see tähendab?

  • Ei maske ega lukustusi!
  • Vaatamata Covid-19 viiruse kõrgele esinemissagedusele (positiivsetele PCR-testidele) ei kavandata täiendavaid meetmeid
  • Massiliste surmade stsenaarium, mida koroonavalvurid kardavad, pole veel realiseerunud. Kas “eitajatel” ja “vandenõuteoreetikutel” on lõpuks õigus?

Katsete maailmameistrist vabaduse rajajaks

Pandeemia lavastamise alguses oli Taani testimise suhtes endiselt fanaatiline. Siis tulid üliranged sulgemised. Poed avati uuesti märtsis. Nüüd kaovad ka ülejäänud sunnimeetmed ja praegusel kujul ilmselt igaveseks. Taanis ei kasutata näiteks Saksamaal levinud “numbrimaagiat”, juhtumite “esinemissageduste väärtust”. Ükskõik mis juhtub, sulgemisi ei tohiks enam tulla.

Põhjendusena esitatakse vaktsineerimine

Taani avamist ei õigusta ametliku seisukohana aga mitte meetmete ilmselge mõttetus, vaid väidetavalt 72%-line kogu elanikkonna vaktsineerimise kõrge tase. 95 protsenti üle 60-aastastest on väidetavalt vaktsineeritud. Sotsiaaldemokraatliku tervishoiuministri Magnus Heunicke sõnul on “pandeemia” lõpuks kontrolli all ja vaktsineerimine peakski täpselt selline olema. Mujal maailmas aga nõutakse pidevat “karastust”. Lisaks on nüüd selge, et eksperimentaalsel geenisüstil on vähene mõju. Kas Heunicke esitas poliitiliselt korrektse põhjenduse, sest taanlastel on sunnimeetmetest lihtsalt kõrini?

Rasked juhtumid ei ole fataalsed

Kõrge vaktsineerimismäär ei muuda aga viiruse levikut. Nüüd on tõestatud, et vaktsineeritud inimesed võivad edasi anda ka uusi tüvesid. 105 nakatumist 100 000 elaniku kohta näitab, et nn seitsmepäevane haigestumus on Taanis kõrgem kui Saksamaal. Väidetavalt levib viirus eriti noorte seas. Taanlased võtavad olukorda aga rahulikult ja keegi ei näe paanikaks põhjust.

Laste sundvaktsineerimisele isegi ei mõelda. Haiglad pole ülerahvastatud. Peaaegu tundub, nagu oleks meetmete kriitikute hääli, mida peavoolumeedia alavääristas “koroona eitajateks” või “vandenõuteoreetikuteks” on lõpuks kuulda võetud. Juba poolteist aastat tagasi oli selge: Covid-19 viirus pole ohtlikum kui gripp ning tõeliselt ohus on ainult vanad ja haiged inimesed.

Toimetas Hando Tõnumaa