Eesti rahvast hirmutavate teadlaste Mario Kadastiku ja Krista Fischeri koroona-arvutused ja ennustused on vigased

Eestis toimuva koroona hirmukampaania ühed silmapistvamad tegelased on teadlastest tandem füüsik Mario Kadastik ja matemaatik Krista Fischer, kes on olnud nõustajaks ka peaminister Jüri Ratasele (Fischer on valitsuse teadusnõukoja liige).

Septembris toimunud Eesti Päevalehe koroonakonverentsil tunnistas Jüri Ratas, et teadlased panid pea 50 kordselt puusse:

Märtsis ütlesid teadlased, et nad ennustavad 20. aprilliks sellist situatsiooni Eestis:

– kui piirangute meetmed on väga efektiivsed, siis meil on 20. aprilliks 230 inimest intensiivis;

– kui piirangud on mõõdukalt efektiivsed, siis on 546 inimest intensiivis;

– kui on vähe efektiivsed, siis on 963 inimest intensiivravis.

Ja siis oli veel üks lause, et ei ole põhjust arvata, et meetmed on väga efektiivsed.

See on tagantjärgi tarkus, aga kõige keerulisem oli olukord 4. aprillil, kui intensiivis oli 20 inimest. Need prognoositud numbrid olid alguses ülikõrged“.

Lühidalt: peaminister Jüri Ratast nõustavad teadlased ütlesid, et intensiivis saab olema 963 inimest, kuid reaalsuses oli vaid 20 inimest, st eksiti pea 50 kordselt!

963:20=48,15

Samal koroonakonverentsil sõnas kinnisvaraettevõtja Viljar Arakas: “Kui epidemioloogiline mudel eksib 10 kordselt, ükskõik mis suunas, siis see ei ole väga usaldusväärne.

Hirmutamise meistriklass: karjaimmuunsuse tekkeks on vaja 4000 inimese surma ja halva stsenaariumi käigus ligi 30 000 surnut.

Maikuus teatas Krista Fischer, et karjaimmuunsuse tekkimine nõuab 4000 eestlase surma. Selline arvutuskäik on täielik katastroof, sest nagu me teame, mingeid laibahunnikuid kusagil pole ja rahvas on terve ning terviseameti endise juhi Mari-Anne Härma sõnul on koroonaviirusesse surnud 17 inimest.

Mitmed uuringud näitavad, et karjaimmuunsuse lävi (karjaimmuunsuseks vajalik arv immuunseid inimesi) on tublisti alla 50% inimkonnast, ühe uuringu kohaselt lausa 9%. Samal ajal on võimalik, et SARS-CoV-2 vastane immuunsus võib kogu maailmas olla kuni 80% (loe ka siit). Vihje karjaimmuunsuse osas poetas hiljutises intervjuus Eesti Päevalehele ka Eesti valitsuse teadusnõukoja juht, viroloog Irja Lutsar, kuigi võimalik, et ta ise seda päris nii ei mõelnud: “Hiljutine uuring (viidi läbi Saaremaa ja Õismäe elanike hulgas – toim) näitas, et 80 protsenti, kel olid tekkinud antikehad ehk ilmselt haiguse läbi põdenud, ei teadnud, et oleksid kevadhooajal üldse mingit respiratoorset haigust põdenud. Neil polnud taolisi haigussümptomeid. See ja mitmed teised uuringud viitavad, et juba kevadel oli päris suur nende isikute protsent, kes ei teadnud, et neil on koroonaviirus. Nii on ka praegu.“

Samuti laekub üha enam andmeid, et varasemalt  erinevaid hooajalisi ülemiste hingamisteede viiruseid põdenutel võib olla immuunsus ka uue koroonaviiruse suhtes. Näiteks ajakirjas Nature kirjutati, et beetakoroonaviiruste OC43 ja HKU1 põhjustatud tavalised külmetushaigused võivad muuta beetakoroonaviiruse SARS-CoV-2 nakkuse suhtes vastupidavamaks ja sellest tulenev immuunsus võib olla kauakestev. Patsientidel, kes taastusid SARS-nakkusest 2003. aastal, oli ka 17 aastat hiljem SARS-CoV N-valgu suhtes T-rakkude reaktiivsus. Nendel patsientidel oli tugev ristreaktiivsus ka SARS-CoV-2 N-valgu suhtes.

Kui nüüd olemasolevate andmete põhjal järeldada, et karjaimmuunsus võib juba tekkinud olla ehk siis 4000 inimese asemel suri koroonasse 17 inimest, siis tähendab, et teadlased eksisid seekord enam kui kahesajakordselt oma arvutustega: 4000:17=235,3. Okei, see on muidugi pisut meelevaldne järeldus, aga kindlasti mitte meelevaldsem, kui 4000 surnuga hirmutamine.

Kuid lähme korra veel ajas tagasi kevadesse ning viskame pilgu sellele, mida Mario Kadastik postitas oma Facebooki lehel 27. aprillil 2020, kus ta varjudes oma teadlase tiitli taha loobib süüdimatult selliseid hirmutavaid väiteid nagu:

– „ca 12 000 surnut otse siit“

– „seega veel 15 000 surnut sealt juurde“

– „kokku siis hästi ümmarguselt ~30 000 surnut“

“See kui suure elanikkonna peab viirus nakatama, et R langeks alla 1 saab hinnata valemiga 1-1/R0. Ehk siis antud viiruse korral on see 60%. Jah, 60%. Mitte 20%, mitte 15%. VÄHEMALT 60%.”

“Hetkel mudelprognoos, mis päris hästi ennustab Eesti haiglaravi vajadust, on võtnud eelduseks 20% asümptomaatilisi inimesi. See tähendab, et 80% on sümptomitega ning nendest 10% vajab haiglaravi varem või hiljem. Intensiivravi vajab ca 20% haiglasse jõudnuist ning neist omakorda 2/3 sureb.”

“Ehk ca 12000 surnut siit otse. Paneme juurde ka selle, et haiglasüsteem laetakse 20x üle, siis tõenäoliselt ca veerand haiglaravi vajajatest võivad ka surra (see on kõhutundega, et kui hapnikku juurde ei saa, siis ehk 75% veavad äkki kuidagi ikka välja ja jäävad ellu aga võib ka palju suurem protsent surra). Seega veel 15 000 surnut sealt juurde. Kokku siis hästi ümmarguselt ~30 000 surnut.”

Mamma mia, kas see on mõistlik?

Aga see pole veel kõik: „Seega seda arvutuskäiku kainelt vaadates, kas on ikka mõtet karjaimmuunsusest rääkida kui valikust edasi? Jah, meil on valida halva ja halva vahel aga ilma vaktsiinita ei näe mina kuidas selle haigusega tekitada karjaimmuunsust ilma, et me ohverdaks palju palju rohkem kui hetkel majanduse mõjud on olnud sest meditsiini kollapsi korral ei ole tegemist enam ainult vanuritega kes surevad, siis läheb kõigist valdkondadest ja vanusegruppidest. Igal juhul saaks seda reaalselt alles siis kaaluda kui on teostatud seroloogiline uuring juhuvalimiga, et tuvastada kaugele viirus Eestis jõudis reaalselt. Kas ta on nakatanud 0.3% kogu elanikkonnast või 5%. Kui tuleb see viimane, siis võib tõesti karjaimmuunsuse lauale tuua“.

Kas Mario Kadastik on epidemioloog, et saab väita, et ilma vaktsiinita pole lootust?

Nüüd tuleme tagasi käesolevasse sügisesse

Kuigi väidetavalt on käimas pandeemia aga mitte kusagil pole laibahunnikuid, inimesed on terved ja haiglad on tühjad, siis avaldas 22. septembril EPL hirmutandemi uue üllitise “Krista Fischer, Mario Kadastik: viiruse teine laine on käes. Aga nüüd me teame, millega on tegemist“, kus nad väidavad muuseas, et :

COVID-19 on vähemalt kümme korda surmavam kui tavaline gripp.”

Kuna EPL-is ilmunud artiklis polnud mitte ühtegi viidet allikatele, siis pöördus Telegram teadlaste poole kommentaaripalvega saada viiteid teaduslikele uuringutele, mis neid pööraseid väiteid toetaks.

Selle peale vastas Mario Kadastik:

Tere,

Telegram.ee on lehekülg, mis tegeleb pseudoteaduste ja vandenõuteooriatega. Sellisele allikale me ei soovi kommentaare anda kuna tegemist on anyway mõttetu ajakasutusega kui teid päris teadus ei huvita. See on kehtiv printsiip ja võib ka edasised kommentaari küsimised alati ära unustada.

Mario

Väga põnev lähenemine! Teadlane, kelle prognoosid ja arvutuskäigud on korduvalt vigaseks osutunud, heidab Telegramile ette, et meid ei huvita teadus, kuigi just teaduslike tõestuste sooviga me selle väidetava teadlase poole pöördusimegi.

Tekib küsimus, kas on aeg võtta ära rahastused ja toetused sellistelt teadlastelt, kes korduvalt eksivad ja laest mingeid numbreid võtavad, et rahvast hirmutada saaks?

Kuigi Krista Fischeri vastus Telegramile oli meeldivam, siis ka tema ei suutnud pädevaid tõestusi oma hirmuartikli kasuks välja tuua, sest kõik tema näited olid pärit välisriikide statistikast, millel pole mitte mingid seost Eestis toimuvaga – iga riik on ju erinev ning kas ülerahvastatud ja hoopis teistsuguse suhtluskultuuriga lõunamaid Eestiga 1:1 võrreldes saame adekvaatse pildi? Lisaks tunnistas Fischer, et tema viited ei ole teaduslikele töödele vaid lihtsalt viited erinevatele graafikutele, mille põhjal nad oma artikli kirjutasid.

Kas koroonahaigeid või positiivse testitulemusega inimesed?

Olles tutvunud mitmete Mario Kadastiku ja Krista Fischeri artiklitega ning palunud neilt ka viiteid (mida peavoolumeedia ise ei pea vajalikuks artiklitele lisada, aga näiteks Telegram lisab alati), siis oleme jõudnud järeldusele, et lisaks sellele, et nad ei ole teinud paikapidavaid arvutisi ega tunnistada oma eksimusi, ei suuda nad ka eristada reaalselt haigeid inimesi ja positiivseid testitulemusi ning panevad selle kõik ühte patta.

Rääkides testidest, siis isegi PCR-testi leiutaja Kary Mullis on tunnistanud, et positiivne test ei tähenda tingimata, et inimene on haige või nakatunud. Seda sama saab lugeda ka näiteks Roche PCR-testi toote lehelt, kus on väga selgelt välja toodud, et:

“Positiivsed tulemused näitavad SARS-CoV-2 RNA olemasolu, kuid mitte ilmtingimata edasikanduva viiruse olemasolu.”

“Negatiivsed tulemused ei välista SARS-CoV-2 viirusnakkust ja neid ei tohi kasutada ainsa alusena patsiendi raviks või edasiste otsuste tegemiseks.”

“Negatiivseid tulemusi tuleb tuleb alati vaadelda koos patsiendi kliiniliste sümptomite ja haiguslooga ning epidemioloogiliste andmetega.”

Ütle ise, hea lugeja, kas sinu arvates on testimine mõttekas?

Avaldame lõigu kirjastaja Reval Buch nõusolekul Dr Karina Reissi ja Dr Sucharit Bhakdi sulest ilmunud bestseller “Koroona valehäire“ leheküljelt 55:

Tegelikult peame endale selgeks tegema, et uute nakatunute arv, mida meile pidevalt esitletakse, ei näita, kui palju meil tegelikult nakatunuid riigis on. Kujutage ette, et te sooviksite kindlaks teha teatud rändlindude arvu Mecklenburgi järvel. Neid on sadu tuhandeid, aga nende lugemiseks mõeldud masin suudab lugeda ainult 5000 isendit päevas. Järgneval päeval otsite te ühe masina lisaks, nii saate te juba 10 000 isendit kokku lugeda. Siis otsite te veel kaks masinat lisaks ja siis saate juba 20 000 lugeda. Lühidalt, mida suurem on testimise võimekus, seda suuremad on arvud, juhul kui on suur teadmatult haigestunute arv. COVID-19 puhul on nakatunute arv, kelle puhul nakkus väheste sümptomitega möödub, väga kõrge.

Lühidalt: mida rohkem testitakse, seda kõrgem on nakatunute arv. Räägitakse ka „laboripandeemiast”.

Isegi kui kõik meie rändlinnud juba ammu edasi lennanud on, leiaksime võimalikult kõrge testimisvõimekusega ikka veel väga palju isendeid. Sama kehtib ka koroonasse nakatunute puhul. Tuletame meelde, et meil puuduvad usaldusväärsed arvud SARS-CoV-2-e nakatunute kohta Saksamaal.

Täpselt samasugune on olukord ka Eestis! Aga meie austatud koroonakriisi managerid loevad sümboolselt oma linnukesi iga päev ja siis esitavad meile uhkusega oma vigaseid tulemusi, mille ettekäändel soovivad nad rahva isolatsiooni ja maskid näkku panna.

Lisaks sellele, et nii PCR testi looja kui ka testi infoleht teatavad, et testi tulemus ei näita kokkuvõttes mitte midagi konkreetselt, on PCR testidel ka erakordselt suur veaprotsent.

Edward Laane (Kuressaare haigla ravijuht) ütles EPL-i koroonakonverentsil“…mida rohkem me testime, seda rohkem me viirust leiame. Testide tundlikkus, kus veapiir ongi kuni 2%, siis puht teoreetiline küsimus, kas nad on päris haiged või need veapiiris valepositiivsed? Kui tehakse 3000 testi ja 200 000 eurot päevas – need on väga sügavad mõttekohad, mille üle tuleks arutada.“

Vahemärkus: Eestis on alates koroonakriisi algusest olnud nn nakatunute protsent 1,6 ja 1,7% vahel

Veel kaks väga olulist asja, millele peavoolumeedia ega hirmutandem Kadastik ja Fischer kordagi ei viita ega arvesta, kui oma prognoose teevad on:

  1. Kui varasemalt arvestati hooajaliste viiruste statistikat hooajaliselt, see tähendab, et suve saabudes loeti arvutused kokku ning counter läks nulli tagasi (meeldetuletuseks – nad ise ka räägivad esimesest ja teisest lainest), siis enam nii ei tehta, vaid kõik surmad, haigestumised, testitulemused ja muud numbrid aina kasvavad edasi. Nõnda saab igavesti seda hirmukampaaniat elus hoida.

Küsimus: Miks ei panda counterit nulli ja miks ei alustata numbrite lugemist uuesti otsast pihta?

Vastus: Siis ei oleks neil enam mitte ühtegi näilistki õigustust oma meetmetele. Seal tabelis oleks kirjas ehk mõni uus koroonasurm aga sellega asi piirduks! Milline pandeemia!

  1. Kui öeldakse, et 250 000 testi on tehtud, siis kunagi ei tooda välja, et mitu inimest tegelikult testiti? Teoorias saab ühte inimest ka 250 000 korda testida aga valitsus ja hirmutandem Kadastik-Fischer üritavad jätta muljet, et need testid on kõik eraldi juhtumite tulemused.

Meie enda tuttav käis kolm korda testimas, iga kord sai positiivse tulemuse ja mitte mingeid sümptomeid tal polnud. Numbrid ei tähenda mitte midagi! Kui uudistes teatakse 100. uuest positiivsest juhtumist, siis need võivad olla kõik samad inimesed eelmisest nädalast, kes käisid uuesti testimas.

Küsimus: Miks ei öelda mitu inimest käis testimas vaid öeldakse, et tehti X arv teste? Miks ei räägita reaalselt haigetest inimestest vaid positiivsetest testidest? Ja miks presenteeritakse neid positiivseid tulemusi kui koroonahaigeid, kuigi suuremal osal sümptomid puuduvad?

Vastus: Sest haigeid inimesi pole, laibahunnikuid pole ja kogu pandeemia on kokkuvõttes laboripandeemia, mida aitavad üleval hoida hirmuteadlased, kes ei oska põhikooli matemaatikat.

Kui palju inimesi osales nende üleval joonisel mainitud 273 669 testi tegemises? Kui palju nendest inimestest maksid testimise eest korduvalt, sest pidid tegema mitu testi? Lisaks veel haiglatöötajad jne peavad tegema korduvaid teste teatud intervallide tagant.

Mitu inimest tegelikult moodustavad selle 5705 positiivse tulemuse? Mitut inimest on saanud enam kui üks, kaks, kolm.. korda positiivse tulemuse? Võib-olla ainult 2500 inimest!?

Ja kui palju sellest moodustavad välismaalased, kes viibisid Eestit ainult korraks?

Aga nemad kehtestavad oma piirangud toetudes 50le positiivsele testile 100 000 elaniku hulgast, see moodustab kõigest 0,05%! Nad ei luba meil vabalt reisida, sest 0,05% oli positiivseid teste! Aga me ei tea endiselt mitu inimest tegelikult testiti, võib-olla ainult 30! Seda ei tea keegi!

Me ei tea seda, sest meie hinnatud eksperdid seda meile ei ütle, nad kas ei taha seda infot avaldada või pole nad selleks võimelised. Mõlemad on halvad variandid.

Kas Krista Fischeril on hõbekuul, millest ta oma tõde loeb/kuulutab?

Möödunud nädalal ilmus EPL-s järjekordne Fischeri ja Kadastiku hirmuartikkel, millel pole mitte mingit seost reaalsuse ega päris teadusega, seekord nad hirmutavad, et jõuludeks on haiglas 500 inimest. Samuti jagas Fischer kommentaari Delfile seoses rahvusvahelise bestselleri “Koroona Valehäire“ müügiga Eestis, kus ta nimetab teost pseudoteaduseks ning väidab, et raamat on valeväiteid täis. Loomulikult ei too Fischer välja mitte ühtegi näidet selle kohta, mis raamatus tema meelest valesti on, millest saab järeldada, et hirmu professor Fischer pole seda raamatut ise lugenud (ega tutvunud 208 allikaga, mis raamatu lõpus ära märgitud).

Lisaks kommenteerib Krista Fischer ka Great Barrington deklaratsiooni ja väidab, et enamuse ekspertide (missuguste ekspertide, seda ta ei avalda) arvates on deklaratsiooni väited “suurepärane retsept inimlikuks ja majanduslikuks katastroofiks“. Kuid selle deklaratsiooni kutsusid ellu Harvardi, Stanfordi ja Oxfordi teadlased.

Selles rahvusvahelises deklaratsioonis nõuavad 45 000+ arsti, teadlast ja tervishoiutöötajat koroonapaanika ohjeldamist, tavapärase reisimisvabaduse taastamist jm. Nende deklaratsioon on tõlgitud juba neljakümnesse keelde ja sellega saab tutvuda aadressil https://gbdeclaration.org/.

Loomulikult pole kõigil neil 45 000+ arstil, teadlasel, eksperdil ja tervishoiutöötajal Fischeri arvates asjast aimu. Ainult tema, Kadastiku ja teiste hirmutamistaktikat pooldavate isikute käes on tarkade kivi.

Tundub, et kuulates Fischerit ja Kadastikku saame “suurepärase retsepti inimlikuks ja  majanduslikuks katastroofiks Eestis“

Dr Eero Merilind, kes on avalikult võtnud sõna, et koroonameetmetega on üle pingutatud (“Eesti arst, kes on koroonapiirangute vastu: igasugune hirmutamine tekitab veel rohkem stressi“, Eesti Ekspress), ütles oma Facebooki seinal PCR-testide teemalises lõimes vastuseks Krista Fisherile: “…see teebki meditsiini erinevaks nt matemaatikast. Matemaatiliselt saab tuvastada PCR positiivseid ja vaadata/otsida PCR positiivseid, aga haiguse defineerimiseks on vaja ka haigustunnuseid ja keeruline on, kuidas eristada nakkusohtlikku mittenakkusohtlikust (nt jääkpositiivne). Seni kuni pole defineeritud nakkusohtlikkuse kriteeriumid, et ole meil PCR-ist midagi paremat. Lihtsalt, kas me matemaatiliselt ei jõua absurdi, kus varsti kõik 100% on positiivsed. Mõtleme!!!” Muide, selle postituse on märkinud meeldivaks ka professor Irja Lutsar.

Rahvas ei usu enam koroonapropagandat!

Kui lugeda peavoolumeedia koroonapropaganda artikleid, siis saab kommentaaridest selgelt aru, et massid enam ei võta seda info-operatsiooni tõsiselt, kohati isegi 90% kommentaaridest nimetavad koroonakriisi pettuseks ja propagandaks.

Kaardimaja on kokku kukkumas – üle maailma on loodud mitmeid arstide algatusi, deklaratsioone, ühisavaldusi, millega on liitunud kümneid tuhandeid arste, kes on üksmeelel, et koroonaga on üle pingutatud ning aeg on naasta tavaelu juurde tagasi. Need seisukohad saavad aina enam kõlapinda, ka EPL avaldas Suure Barringtoni deklaratsiooni: Tippteadlased: koroonapiirangud hävitavad inimeste füüsilist ja vaimset tervist – normaalne elu peab jätkuma.

Kas on võimalik, et Mario Kadastik ja Krista Fischer on oma karjääri pakule pannud ning niivõrd tugevalt sõna võtnud, et nad ei saa enam tunnistada oma vigu ja eksimusi ning seega lähevad “All in”?

Fischer ja Kadastik – arrogantsed ja ignorantsed üheaegselt – see on väga ohtlik kombinatsioon!

Mul pole Kadastiku ja Fischeri vastu mitte midagi isiklikku, aga on aeg hakata tähelepanu pöörama kroonavastuoludele ja neile, kes endiselt seda koroonajama edasi pushivad. Aeg on astuda välja oma mugavustsoonist.

Kas me peaksime tänama neid eksperte vigaste arvutuste eest ja panuse eest riigi otsustusprotsessi, “tänu” millele pandi riik lukku, koolid kinni, kehtestati reisi-ja liikumiskeelud, meie põhiõiguseid limiteeritakse ning kümned tuhanded perekonnad on viidud enneolematusse majandusraskustesse?

Ja nüüd tahavad nad rikkuda kultuuriüritusi, jõulude veetmist kollektiivides ja laiendatud pereringis, suruda oma ette orjamaskid – kõigest toetudes oma arvutustele?

Ei, siit jookseb piir.

Aitab hirmutamisest!


Hando Tõnumaa

Fotod: erakogu, ekraanikuvad